Två sillsorter

27 Dec

Dessa sillsorter gjorde jag till jul. Sen sista, som vi numer kallar farmorsillen(sambons mammas sillrecept) förblir hemligt. Sillen med rom och citron är en riktig vår/sommarsill som jag måste göra till påsk och midsommar. Kanske inte jättejulig men helt klart värd att prova. Receptet hittade jag hos Mårtensonsskök men jag minskade en del på citronen och gjorde den mer såsig. Senapssillen är ju en klassiker och passar året om. Mums säger jag om dessa!

sill

Sill i rom och citronsås

1 burk 5-minuterssill
½ citron, saft och rivet skal
2 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1 liten burk röd rom
salt och vitpeppar

Dela sillen i bitar och pressa över citronsaften så de ligger och drar åt sej smaken under tiden du gör såsen.
Rör samman crème fraiche, rom, majonnäs, citronskal och blanda ordentligt. Krossa gärna lite av rommen så såsen får en fin färg och extra skjuts av smaken. Vill du kan du smaksätta såsen ytterliggare med citronsaft.
Låt sillen rinna av och blanda ner den i såsen. Garnera gärna med rom och dill vid serveringen.

Senapssill

1 burk 5-minuterssill
6 msk skånsk senap 
2 msk vinäger 
2 msk strösocker 
1/2 tsk vitpeppar 
1/2 tsk salt 
2 dl matolja

Blanda samman senap, vinäger, socker, salt och vitpeppar. Vispa i oljan under omrörning. Skölj av sillen och låt sillbitarna rinna av ordentligt. Skär i bitar. Lägg dem i en serveringsskål och slå över senapssåsen.

 

Annonser

6 svar to “Två sillsorter”

  1. Lottiz - Fotograferande fyrabarnsmamma 27 december , 2012 den 22:25 #

    Duktig du är som gör egen sill.

  2. Maria - mamma till Liam ☆ 28 december , 2012 den 08:52 #

    jag gillar tyvärr inte sill. men vad duktig du är som gör egna 🙂

    sv: ja vilma är så söt 🙂

  3. Sofia 28 december , 2012 den 17:07 #

    Grym du är som gjorde helt egen sill! 😀 Jag är fortfarande i stadiet där jag försöker lära äta sill. haha.

  4. sockenvagenssota 28 december , 2012 den 17:55 #

    Sillen i rom och citronsås lät något som jag måste testa till påsk! OCh nej, valpvakt är inte på fråga, dels har vi ju bara haft honom två veckor och så är det inte så lätt att få någon att ställa upp heller, hela familjen/släkten är på ett 300 års jubileum nämligen! Hoppas du får ett fint slut på 2012! KRAM

Trackbacks/Pingbacks

  1. Midsommartips | Fika med Eleonore - 20 juni , 2013

    […] Gör din egen sill till lunchen […]

  2. Midsommartips | Fika med Eleonore - 20 juni , 2013

    […] Gör din egen sill till lunchen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: