Sommarens curd

19 Aug
 
bildkälla: icakuriren.se, tasteline.se och egen bild
 
Jordgubbscurd
 
Rivet skal från en lime
250 g jordgubbar
2 dl strösocker
50 g smör
2 ägg

Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta och sjud dem på svag värme i 5–10 minuter. Mosa bären med baksidan av en slev. Passera bären genom en sil och samla upp purén i en skål. Tillsätt limeskal och -saft. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och tillsätt socker, smör i tärningar och uppvispat ägg. Rör om tills alla ingredienser är väl blandade. Fortsätt att värma över vattenbad under ständig omrörning tills curden är så tjock att den täcker slevens baksida, det tar ca 20–30 minuter. Häll curden i varma, steriliserade små burkar. Håller i ca 3 veckor.

Lemon curd

12 st äggulor (lätt uppvispade) 
3 msk citronskal, rivet 
2.25 dl citronsaft 
225 g smör (rumstempererat) 

Vispa ihop allt utom smöret i en kastrull, puttra på medelvärme och rör med en träsked i cirka 20 minuter tills fyllningen har blivit tjock och bubblig. Ta bort kastrullen från värmen och lägg i smöret en liten bit i taget, rör mellan varje så att det smälter. Låt krämen stå i kylen tills den har svalnat helt och blivit tjock och krämig.

 

Halloncurd
 
450 g hallon
1 dl socker
50 g smör
3 msk maizena majsstärkelse
2 äggulor

Koka upp hallon, låt det koka tills bären gått sönder. Sila bort kärnor och skal. Häll i sockret och smöret och gör ett uppkok. Tag av kastrullen ifrån plattan och låt svalna någon minut medans du separerar äggen och mäter upp maizenan. Sikta ner maizena medans du rör i kastrullen. Placera kastrullen på plattan och rör ner äggulorna. Rör hela tiden tills curden blir tjock, den skall sjuda inte koka. Häll upp i en burk med lock. Förvara i kyl, den håller sig i ca 2 veckor

Rabarbercurd
 
500 g rabarber i mindre bitar
1 1/2 dl vatten
2 stora ägg
2 1/2 dl strösocker
50 g smör, gärna osaltat
Koka rabarbern till mos i vattnet cirka 5 minuter. Pressa moset genom sikt ner i en rostfri bunke. Vispa äggen, blanda med moset. Tillsätt sockret och smöret i små bitar. Sätt bunken i en kastrull med kokande vatten. Vispa med elvisp tills smeten tjocknar (cirka 30 minuter). Låt kallna. Förvaras i kyl.
Annonser

9 svar to “Sommarens curd”

  1. Katarina 19 augusti , 2012 den 11:59 #

    Curd är så gott och jag kan tänka mig att curd av rabarber blir också mycket lyckat! Kram och ha en fin söndag!

  2. Emma Hansson (@emmarias) 19 augusti , 2012 den 13:54 #

    tänk, jag har aldrig gjort en ”curd” själv, tack för recepten, ska spara ner dessa! 🙂

  3. Pernilla 19 augusti , 2012 den 20:43 #

    Kakbuffè låter ju inte dumt alls, tror det kan bli hur bra som helst =)

  4. Diana 19 augusti , 2012 den 20:54 #

    En paj med lemoncurd och maräng är ju bara såååå smaskens!

    Sv: Smart! Hur hade du tänkt servera dem? Vissa har dem upp och ner så behöver man inte ha massa hållare eller glas med socker till dem

  5. Annika 20 augusti , 2012 den 09:10 #

    Det är så himla gott det!

  6. Jeanette♥ 20 augusti , 2012 den 10:38 #

    Han är rent utav trött nu på vårat tjat *haha* Men samtidigt så är det viktigt att han förstår.

  7. kaffehörnan 20 augusti , 2012 den 10:58 #

    Jag tror de med, visst har de varit fint en del dagar. Vinstilla totalt

  8. Sabina 20 augusti , 2012 den 12:34 #

    Curd är fantastiskt. Jag har gjort körabärs curd, plommon, lime och blev jättebra

  9. ADARAS.se - din bloggtidning på nätet! 21 augusti , 2012 den 02:49 #

    åh vad gott, vill testa 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: