Eleonores matskola del 16: Era frågor

17 Jun

Jag eftersökte tidigare i veckan frågor till matskolan, allt mellan himmel och jord när det kommer till bak, mat och kök. Jag fick in några frågor och jag hoppas ni är nöjda med era svar, väldigt bra frågor men även lite knepiga att svara på!

Fortsätt gärna komma med frågor, alltid kul att svara på!

Rinki:

Har du några nybörjartips på hur man gör Macarons?

– Mina tips på att lyckas med sina macarons är att hälla i lite socker i taget i äggvitan medan du vispar, var försiktig när du vänder ner mandelmjöl annars blir det lätt rinnigt, spritsa ut rundlar på silikonduk istället för bakplåtspapper för jämnast resultat, låt de gärna stå i 30-45 min innan du ställer in de i ugnen så de får den lilla kransen och sist men inte minst öppna inte ugnsluckan i onödan förrän de är klara efter 10-12 min!

Sedan tänkte jag på det här med biskvier (med smörgeg i och chokladöverdrag), hur gör man med det?

– Biskvier är mycket lättare än vad man tror att göra. Det består av en botten gjord på äggvita och mandelmassa som spritsas ut till rundlar likt macaroons. Därefter gör man en smörkräm som man smaksätter med kakao för klassiska eller eller mörkchokladtryffel för Sarah Bernhardtbiskvier som du brer ut toppigt på din biskvibotten. Dessa doppas sedan i  mörk choklad, doppa endast smörkrämen/chokladtryffeln för att undvika så mycket kladd. Ha mycket choklad när du doppar så får du jämnare och finare biskvier!

Adara:

Dina bästa tips när man inte har så mycket mat hemma? Vad kan man lätt göra med rester?

– Hm, dessa var två kluriga frågor! Jag tror att man oftast har mer mat hemma än vad man tror, låt kreativiteten flöda och gör en tager-vad-man-haver måltid. Har du t ex massa pasta och lite över från gårdagen kan du göra en god gratäng. När vi bakar pizza gör vi alltid för mycket tomatsås vilket är perfekt som sås till biffar eller en skaldjurspasta. Köttfärssåsen kan lätt bli en god paj  och gårdagens tacogrönsaker kan bli en god sallad. Så släng aldrig rester, det kan du lätt göra till en helt annan maträtt bara genom att tillsätta några enkla basråvaror som pasta, ris, kyckling eller fisk. Men spara inte rester mer än två dagar!

Annika:

Vilken är den snabbaste efterrätten? Någonting som går väldigt fort att göra och som är väldigt gott?

– En riktigt snabb efterrätt är en snabb-cheesecake, Ta några goda kex t ex chocolate chip cookies eller digestive som du varvar i ett högt glas med en kesella(smaksatt eller naturell) och färska bär. En annan lätt dessert är att slänga ihop en god rulltårta som du skär i 3 cm tjocka skivor, ställer dem på höjden och garnerar med grädde eller kesella och färska bär/riven choklad. Det tar max 20 min att göra!

Vivi:

Hur får man tag på / gör man söta dekorationer som små blommor osv? 

– Som du säger är sugar paste ganska svår att färga till önskad nyans, jag rekommenderar en redan färgad sugar paste eller marsipan som du lätt finner på Panduro. De har en mängd olika färger och nyanser, har de inte den du söker så kan du fråga om de snällt vill beställa. Det finns jättebra utstansare eller formar för figurer om man inte känner att man är alltför kreativ. Lägg dom för att torka något i t ex en äggkartong för mer 3D-effekt och pensla på en hushållsfärg eller vatten och ätbart färgat pulver för mer djup i blommorna eller löven. Kakburken.se har massor av utstansare och formar!

Jenna:

Har du något bra tips för hur man tillagar fläskottletter på bästa sätt så att de inte blir torra och tråkiga, jag brukar koka dom länge men tycker aldrig de blir riktigt möra, fast det kanske inte går med det köttet?

– Mitt tips där är att steka kotletterna på lägre värme, hög värme gör ju som bekant att den vätska som finns i kotletterna att förångas. Bäst är därför att bara bryna på kotletterna i en panna så att den får en fin stekyta och sen köra klart dem i ugnen i ca 15 min(då har man ju koll på temperaturen hela tiden). Gör gärna en god marinad eller slå på lite grädde så får du en god sås till sen med!

11 svar to “Eleonores matskola del 16: Era frågor”

  1. Felicia 17 juni , 2012 den 10:22 #

    Åh så härligt med en massa bra tips!!!

    SV: TAAACK, jag sydde min studentklänning själv, så tack 😀

    Jamen skriv lösenordet i mailrutan så jag kan få läsa bebisinlägg :DD

    PUSS

  2. Sofia 17 juni , 2012 den 10:27 #

    Nu lottar jag ut en bikini på bloggen!
    Tävlingen avslutas på tisdag så skynda dig att vara med 😀
    http://byfia.com/2012/june/tavling-vinn-en-bikini.html#comment

  3. Johanna 17 juni , 2012 den 11:41 #

    Flytten har gått jätte bra! Skall komma i ordning lite nu, sen skall jag inviga köket och baka! 🙂

  4. Thessan 17 juni , 2012 den 12:04 #

    vi ska allt se till att det bir av 😉 , ska bli jättekul!! Hoppas du har en bra dag

  5. Isabelle 17 juni , 2012 den 12:39 #

    Ha en bra söndag! 🙂 Vad har ni för väder?

  6. Leila 17 juni , 2012 den 13:17 #

    Hej vännen!
    Åh men vad kul att sambons familj kommer ner o hälsar på er 🙂 Hur länge stannar de? Hur blev jordgubbspajen? Smaskig tippar jag på!!
    Ser att jag är lite sent ute att fråga lite frågor kring mat oså, men jag har en fråga som jag hoppas du kanske kan svara på.
    Jag berättade ju för dig att jag beställt hem lite tyllar. Nu visar det sig att de spritspåsar jag har hemma är alldeles för små, då tyllarna är stora. Kikade runt lite på nätet för att beställa nya påsar men blir lite osäker på vilka jag skall beställa. Har du någon aning?
    Usch, blev ingen bil idag, killen som hade bilen ringde o sa att han åkt till Finland o skulle bli där på obestämd tid så det känns som om den bilen är borta.
    Var rädd om dig nu fina! Många kramar

  7. Katarina 17 juni , 2012 den 14:29 #

    Tack för fina tips! Kram

  8. Amy's piece of cake 17 juni , 2012 den 17:38 #

    Vilken härlig idé med matskola 🙂 Tack det är fint här… dagarna flyter på, det vi vill ha nu är riktig sommar, sol och värme! Antar att du inte vill ha så varmt 😉

    Rostyll har fortfarande inte inhandlats… vart köpte du din? Vad rekommenderar du? Söndagskram!

  9. ADARAS.se - din bloggtidning på nätet! 18 juni , 2012 den 02:20 #

    Vad kul att läsa svaren! 😀 Inspiration!

    – hihi eller hur 😀 älskar att blanda massa musik!

  10. Angelica 18 juni , 2012 den 08:26 #

    Gjorde biskvier för ett par månader sedan och de är superenkla att göra, plus att det är så smidigt att kunna frysa in och ta fram när man känner för det 😀

  11. vivi 18 juni , 2012 den 11:02 #

    Oh, bra svar Eleonore !
    Då ska kolal upp det tills nästa gång 🙂
    Jag är så sugen på att baka en riktigt fin tårta från mina nya kokbok nu, pappa fyller år snart så jag tyckte det hade varit perfekt , men tror du inte han har sagt till att han vill ha dajmtårta istället 😛 den enklaste saken i världen att göra, dessutom samma som jag gjorde till syster nu i helgen *suck*
    Jag får nog baka en tårta ”bara för att”
    Eller kanske göra två ? 😛
    Kramar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: