Pajdeg för alla rätter

3 Jun

Nu kommer ännu ett tips till buffén, nämligen pajer. Paj är ju perfekt att servera på buffé i stor form eller små portionsformar. Sedan kan man ta vilken fyllning man helst vill, perfekt! Här nedan ser du några grundrecept på pajdeg både till mat och dessert.

Recepten räcker till en normalstor pajform, ca 6-8 bitar

 
Klassisk matpaj
 
3 dl mjöl
½ dl riven ost
½ krm salt
100 g smör
1 ägg

Blanda alla ingredienser i en bunke till en jämn deg. Tryck ut  formen och lägg på fyllningen. Grädda i 225 grader i ca 30 min

 
LCHF, glutenfri och laktosfri matpaj
 
4 dl mandelmjöl
1 dl riven parmesan eller västerbotten*
1 ägg
25 g smör

Kör mandelmjöl, parmesan, ägg och smör snabbt i matberedaren tills det blivit en deg. Tryck ut i en form och förgrädda skalet i ca 10 min på 200 grader.

Dessertpaj
 
100 g smör
1/4 dl socker
1 ägg
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver

Blanda socker och margarin. Håll ägg och sen vetemjöl och bakpulver. Gör en fin deg. Recepten ger en paj. Ta paj formen och smeta ut degen. Häll i fyllningen och grädda på 200 grader c 25 min

Klassisk smuldeg
 
125 gr smör
1 dl socker
3 dl mjöl

Blanda smör, socker och mjöl i en skål och smula degen över fyllningen. Ställ in i mitten av ugnen på 175 grader i ca 25 min, eller tills pajen fått en gyllene färg.

LCHF, gluten och laktosfri smulpaj
 
3 dl mandel
1 dl kokosflingor
2 msk sötningsmedel
1 äggula
75 g smör**

Mixa mandel med stavmixer så att det får en mjölliknande konsistens. Häll i kokosflingorna, 2 msk av sötningsmedlet och blanda väl. Lägg i smöret och använd händerna för att knåda ihop till en deg. I med äggulan och knåda in den också. Smula degen över fyllningen och in i ugnen på 200 °C i ca 15 minuter.

* Parmesan och västerbotten är ostar som lagrats mer än 12 månader vilket gör att det finns 0,1 g/100 gr

** välj ett laktosfritt smör

Annonser

8 svar to “Pajdeg för alla rätter”

  1. Linda-Mamma till Alfred 3 juni , 2012 den 11:47 #

    ÅH tack för dessa små tips!!Mottages tacksamt!
    Haha mmm vi får se..hehe…ja det skall man ha men mer när man är utomlands med farliga undervattensströmmar..& hajar!

  2. Sitter på kurs och har inte hunnit med bloggandet idag. Hoppas du haft en bra dag!!

  3. Tant Gul 3 juni , 2012 den 14:52 #

    Paj är alltid tacksamt att bjuda på. Och bra tips på LCHF och glutenfritt. Har precis börjat testa lite LCHF kost och kommer inom kort att skriva lite om det i min blogg.

  4. Annika 3 juni , 2012 den 15:24 #

    mmmm mums! 🙂 vad bra tips på pajer, det är ju så gott!! 😀

  5. josefine andersson 3 juni , 2012 den 15:25 #

    skoja inte, benojerrys är ju det bästa!

    nä jag vet, lite galen måste jag erkänna att jag var faktiskt… 😮

  6. Isabelle 3 juni , 2012 den 15:43 #

    Ja, jag älskar det! Finns hos IKEA för ynka 79 kronor 🙂

  7. Yohanna - Fotografering & Chihuahualiv 3 juni , 2012 den 18:52 #

    Åh paj är ju så himla gott, kanske man skulle ta och göra det någon dag? 😛

Trackbacks/Pingbacks

  1. Midsommartips | Fika med Eleonore - 20 juni , 2013

    […] Pajdeg till mat och bak […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: