Tårtbottnar

26 Maj

Här nedan får du recept på 4 olika tårtbottnar. Den klassiska och marängbottnen kan du med fördel baka dagen före. Den klassiska går även att göra dagen innan så får du en saftigare tårta. Där är marängbotten och pavlovabotten lite svårare, de mår bäst av att göras precis innan servering eller om du inte kan högst några timmar innan.

 
Klassisk tårtbotten
 
3 ägg
2 1/4 dl socker
4 msk kokt vatten
2 1/4 dl vetemjöl
1½ msk potatismjöl
2 1/4 tsk bakpulver
ev smaksättning och hushållsfärg
 
Vispa ägg och socker riktigt poröst. Koka upp vattnet. Tillsätt vattnet och rör sedan ner de torra ingredienserna. Vänd ev ner smaksättning och hushållsfärg. Grädda i 175°C värme i ca 15-20 minuter om man gräddar i långpanna, ca 40 min om man gräddar i rund bakform.

Baka gärna bottnen dagen före tårtan skall serveras och fyll den även dagen före. Extra gott är att istället för att använda ströbröd till att bröa formen, använda kokosflingor.

Marängbotten/nötmarängbotten
 
6 äggvitor
3 dl socker
ev 100 gr finhackade hasselnötter
Vispa äggvitor till hårt skum, häll i sockret lite i taget och vispa till
en fast maräng. Ev: Vänd försiktigt ner hasselnötter. Rita två cirklar på ett bakplåtspapper, för att få en rund och fin botten. Fyll en stor spritspåse med marängen och spritsa ut efter cirkeln du
ritat. Gör samma sak med resterande maräng.  Grädda mitt i ugnen i ca 100 grader i ca 1 1/2 timme.
 
Pavlovabotten
 
3 st äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena 
 

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena. Häll marängsmeten till en rund botten. Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.

Annonser

12 svar to “Tårtbottnar”

  1. Maria 26 maj , 2012 den 16:08 #

    Sv: Då tipsar jag om att gå in på Phonehouse och kolla deras sortiment, de har fått in många olika sånna. Både fodral och skal där man kan ha kort också 🙂
    Får bli 88an nästa gång, blev att prova lakritspuck nu istället 🙂 lakrits är min stora svaghet ^^

  2. Pernilla 26 maj , 2012 den 16:15 #

    MM verkligen varit en super härlig dag, skoj med överraskningar =) Vi hade aldrig varit på det cafèt så det var en rolig upplevelse att ha varit där. Väldigt mysigt och gott var det ju också.

    Blev aldrig att jag smakade glassen igår för den fanns ej på Ica där vi handlade…Får se om jag hittar den någon annanstans.

    Ha en fortsatt bra helg, kram.

  3. camilla 26 maj , 2012 den 17:08 #

    marängtårta är nog min favorit tror jag:D pavlova har jagaldrig smakat, har du det?
    hihi jode har vart en hel del i veckan med skola och jobb fast anledningen till att jag inte bloggat är för att jag fick en mindre trevlig kommentar som gjorde att jag helt tappade lusten.

    hoppas du haft en fin lördag:)?
    kram

  4. Amy's piece of cake 26 maj , 2012 den 18:26 #

    Tårtor är bara så gott och i synnherhet marängtårtor/pavlova som jag är mycket svag för!

  5. ami 26 maj , 2012 den 19:30 #

    Visst är det så, det handlar ju inte bara om att gå ner i vikt utan bryta ovanor och få en ny syn på en ny livsstil och jag gillar att vara piggare, må lite bättre och känna att jag kan ha kontroll över det 😀

  6. Heidi 26 maj , 2012 den 20:17 #

    Har nog varit en tuff vecka, men det lättar för stunden. Bara vi har begravningen förbi så kan man jobba med sorgarbetet. 😦
    Det var inte länge kvar till lilla tösen kommer. 🙂
    Kram

  7. åh spännande recept 😀

  8. Malin Svantesson 26 maj , 2012 den 23:45 #

    Jag behöver tårtor i sommar..kan du komma???

  9. Isabelle 27 maj , 2012 den 02:00 #

    Mums så gott 🙂

  10. Linda-Mamma till Alfred 27 maj , 2012 den 08:19 #

    Ja det kan vi nu är det mest jobb med den men nästa sommar så;) mmm jordgubbar är ju så gott!!

  11. Emma 27 maj , 2012 den 09:37 #

    Ja, dom blev super bra. 😀 Hehe, ja. Vi gör ju det. Men då får vi längta till nästa år och bli firade för första gången. Hehe. Vi får fira papporna istället. 😉

  12. Carro 27 maj , 2012 den 12:09 #

    Bra med recept på det! Jag måste testa att göra egen tårta någon gång. Har tusan aldrig gjort det. Haha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: