Eleonores matskola del 15: Tårtor

26 Maj

Jag fick i veckan frågan om jag inte kunde ge lite tips på tårtor nu när det är morsdag imorgon! Och javisst kan jag det! Finns ju en uppsjö med olika tårtor som är både lätta eller mer avancerade att göra. Nedan kommer jag lista tips på bottnar, fyllningar, saker att täcka med och garnering. Det är ju det som är så bra mer tårta att du kan göra en tårta med alla dina favoriter i utan att behöva gå efter en mall att så måste du göra tårtan.

Botten:

 • Klassisk tårtbotten– gör en klassisk tårtbotten som du sedan kan smaksätta med choklad, vanilj, citron etc. Du kan även färga smeten med hushållsfärg för en roligare tårta.
 • Nötmarängbotten– en nötmarängbotten kan vara toppen till många tårtor; moussetårtor, glasstårtor, chokladtårtor, schwartzwald, budapest etc
 • Marängbotten– Gör en tjock marängbotten så blir det en god pavlovatårta eller två tunnare så kan du göra en mängd goda tårtor med olika fyllningar.
 • Mördegsbotten– Detta använder de flesta konditorier som bas när de gör moussetårta. Gör en vanlig mördeg som du stansar ut en rund platta från och gräddar i ugnen.

Fyllningar:

 • Mousse– Gör en god mousse att ha mellan lagren, här kan du välja väldigt fritt mellan chokladmousse, en fruktmousse, champagnemousse eller något annat kreativt
 • Fluff– Fluff har ju blivit väldigt populärt senaste året och funkar både som fyllning till tårta eller att täcka tårtan med. Ta 3 dl vispgrädde som du värmer i en kastrull och lägg ner bitar av 60-80 g godisar eller 160-180 g choklad, låt smälta och blanda till en smet. Ställ in i kylen ett par timmar och vispa upp till ett fluff.
 • Bärgrädde– Mosa bär och rör ner i lite vispgrädde, det blir en väldigt saftig och god fyllning
 • Sylt, marmelad eller curd– Lägg ett lager av valfri sylt, marmelad eller curd mellan/på bottnarna. Ju fastare sylt desto bättre, en lemon curd ger en perfekt syrlig kontrast till de annars så söta tårtorna.

Att täcka med: 

 • Marsipan eller Sugarpaste– Kavla ut en tunn platta som du täcker tårtan med. Spackla tårtan tunt med en smörkläm eller lite grädde så att det du täcker med fäster bättre. Alternativt stansar du ut en mängd löv, blommor eller annat som du täcker tårtan med.
 • Grädde– Bred eller spritsa grädde runt tårtan, antingen naturell eller smaksatt med någon arom. När du gör Pavlova brer du bara ut ett tjockt lager på toppen.
 • Smörkräm och nötter– När konditorier gör exempelvis frukttårta spacklar man ett tunt lager smörkräm på kanterna runt tårtan. Sedan doppar du kanterna i nötkrokant eller mandelspån, du kan även doppa i strössel eller kokos.

Dekorering:

 • Bär– Bär är toppen att toppa med, lägg på en massa bär på vilken tårta du vill.
 • Frukt– Tunt skivad eller fint skuren frukt är också perfekt att toppa med
 • Marsipan eller Sugarpaste– Gör figurer eller stansa ut blommor, löv, hjärtan eller annat som du placerar ut på tårtan.
 • Godis eller kex
 • Choklad– Riv eller hyvla choklad över tårtan. Alternativt kan du smälta choklad som du gör till olika figurer, ex spritsar ut mönster eller brer ut tunt och bryter i bitar.
Exempel på tårtor: 
 • Pavlova– Marängbotten med en lemoncurd som du täcker med grädde och bär
 • Moussetårta– Ta en mördegsplatta eller nötmarängbotten, mousse och garnera med bär eller annat som visar var du har i moussen
 • Prinsesstårta med nya smaker– Gör en prinsesstårta på vanlig eller choladbotten som du fyller med 1 fluff och en sylt/curd, täck med blommor du stansat ut ut marsipan
 • Gräddtårta– Ta vanliga bottnar, fyll med en bärgrädde och en sylt, täck med grädde och lägg på bär

Recept på bottnar kommer i ett senare inlägg och recept på mousser får du gärna googla(tänk så långt inlägget annars hade blivit!

 

7 svar till “Eleonores matskola del 15: Tårtor”

 1. Spanienfrugan 26 maj , 2012 den 10:07 #

  Vilken diger tårtguide! Trevligt för jag älskar tårta 🙂

 2. Carro 26 maj , 2012 den 10:35 #

  Åh, spännande det lät med det där fluffet! Har aldrig hört det innan.. förutom ”proteinfluff” som det snackas mkt om nu för tiden 😛

 3. carrå - mamma till Isabella 26 maj , 2012 den 14:17 #

  Ja jättesöt, tack!. Haha ja men självklart!

 4. Ann-Sofi MATSAFARI 26 maj , 2012 den 15:52 #

  Jättebra tips:)

 5. sandra 27 maj , 2012 den 06:16 #

  Så bra inlägg du skriver! Älskar dina tips och guider.

  Det är lustigt för jag har gått från att jobba natt och alltid vakna vid fyra på eftermiddagen till att istället vakna klockan fem på morgonen (då brukade jag inte ens ha kommit hem från jobbet). Och jag har nog aldrig mått bättre faktiskt!

 6. Patricia♡ 27 maj , 2012 den 15:39 #

  Nej men jag menar det, de gånger jag sett Mustasch så har de varit grymma:) Kul att du också gillar dem:)

  Nej men eller hur, vad man än gör för val finns det alltid människor som ska lägga sig i. Men men, man får väl se det som en fin gest att de bryr sig eller något (och om det är extremt eller inte det beror på hur mycket man vet om min bakgrund).

  Stor kram på dig

 7. Jasmine 28 maj , 2012 den 23:01 #

  Du som är duktig kanske har tips på vad för ingrediens man kan använda för att få ett svart tårtlock?
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: