Slipsens ord: Skriva

4 Maj

Det finns mycket jag vill. Finns mycket jag drömmer om, men en av de högsta drömmarna jag har är att skriva texter som berör folk och som får läsaren att faktiskt stanna upp för en sekund i stillhet och tankar. Tänk då att kunna skriva på ett sätt som exempelvis Jocke Berg från Kent, Thåström, Melissa Horn eller Markus Krunegård. Jag söker mig ofta till intervjuer där de berättar om var de hittar sin inspiration. Försöker att följa deras spår, men så går det inte till, alla hittar vi inspiration på olika sätt och har ett alla ett unikt sätt att skriva på. Alla dessa artister är bara exempel på några av många som lyckas få lyssnaren att ta till sig texten, göra sin egen tolkning. Där någonstans har jag börjat tänka på hur mycket vackert som finns att hämta från historien, en strävan mot det andliga.

Eller så behöver det inte alls vara en strävan mot det andliga utan det bara tolkas så för andra. Kunskapen om att kunna skriva en text med en mängd budskap som alla, varje enskild lyssnare/läsare, har möjlighet att göra sin tolkning av. För alla gör vi olika tolkningar på en text.

Gemensamt för alla de texter som oftast fastnar, bortsett från slagiga hits, är de texterna som träffar djupare. Vacker tolkning. Ord som trollbinder en. Berör och håller en fast för en stund. Efteråt får de här texterna en helt annan dimension när man börjar lägga ihop ett pussel till sin egen värld där orden passar in i ens liv. Där orden får en helt annan betydelse än att bara vara just ord.

Som ett pussel var också som Jocke Berg beskrev det på Kents presskonferens i tisdags. ”Det är ungefär som att träna, lägga ihop alla ord till en helhet där jag mestadels är tom på ord men lyckas få ur mig det. Om jag lyckas få fram något extra utöver det jag skrivit är det en bonus. När jag är mitt inne i skrivandet är det jobbigt, men känslan efteråt är underbar”.

Det facto att Jocke Berg har svårt att prata om sina låtar är inget förvånande, och han är långt ifrån ensam med att bära på den oviljan. För vad betyder egentligen en text för andra om man själv redan har berättat hela förklaringen bakom en text. Inget. Utan då stängs alla de där dörrarna och gångarna som ska vara öppna i en text. Det är där och då som orden får en helt annan innebörd än att bara vara just enskilda ord sammansatta till meningar. Det är där och då som texten får ett djup. En mening. Och berör.

Tänk om man hade den kraften.

Text av Marcus ”Slipsen” Åberg

2 svar till “Slipsens ord: Skriva”

  1. ami 4 maj , 2012 den 10:06 #

    Ja! hon är en riktig sötnos, man blir förvånad hur stor lycka små barn kan ge en 😀
    Jo. du har rätt att man hittar inspiration på olika sätt 🙂

  2. Jasmine 8 maj , 2012 den 19:21 #

    Mycket intressant skrivet, påstår jag som gärna trollbinder med ord.
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: