Kanel- och vaniljknyten

22 Apr

Det är ju dags att börja bli bullmamma ordentligt nu så idag har jag stått och gjort kanel och vaniljknyten. Blev alltså både kanelbullar och vaniljbullar. Att jag sen var lite givmild med fyllningen gjorde att jag fick experimentera och fylla med nougat i de sista.

Obs! Kom ihåg att trycka till knytena ordentligt, bind gärna med lite uppvispat ägg. Du ser ju på kanelbullarna hur fula de blir om du missat detta…

 
150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
1 ägg
800 g (ca 1,4 l ) Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
Fyllning: 
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel eller 2 msk vaniljsocker
 
Till pensling:
1 ägg
pärlsocker eller hackad mandel

Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt, eventuell kardemumma och ägg. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Rör ihop ingredienserna till valfrifyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag,se förslag längre ner. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Dela degen på två och kavla ut. Skär varje platta i 24 delar, lättast gör du det med en pizzaslicer. Blanda fyllningen och lägg en liten klick fyllning på varje ruta. Vik in hörnen på varje ruta och tryck till något så att de inte åker upp. Låt jäsa 30 min och pensla därefter med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ugnen mitt i ugnen, 5-10 minuter på 225 grader

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: