Eleonores matskola del 13: Glass

17 Apr

Det har ju indirekt blivit lite av ett glasstema denna vecka och jag tänkte därför köra på en glasspecial av matskolan. Det var ju ett tag sen sist och är verkligen på tiden. Glass är ju bland det godaste som finns en varm sommardag, att dessutom ha gjort sin egen kan ju göra upplevelsen ännu bättre. I denna matskola ska du få reda på grunderna till en god glass och dessutom ska vi reda ut skillnaden på sorters glassar.

Hur gör man glass?

  • Huvudingredienserna i den vanligaste glassen består av socker, äggula och grädde.
  • Ingredienserna kallvispas och sen fryser man smeten under omrörning.
  • Det bästa är att investera i en glassmaskin när du ska göra glass eller sorbet. Den hjälper kylan att jämt fördelas i smeten så att den blir krämig och mjuk. OBH nordicas glassmaskin som blivit så populär är bra för små smetar men kom ihåg att kyla den väl innan du börjar göra glass!

Vad finns det för glassar och vad är skillnaden?

  • Gräddglass– Den vanligaste glassen i Sverige, gjord på äkta grädde, fryses under omrörning
  • Mjölkglass– Görs på samma sätt som gräddglass men med mjölk istället för grädde
  • Sorbet– Görs på fruktpuré och sockerlag och ska inte innehålla mjölkrpdukter. Men vissa tillverkare har dessvärre i mjölk. Fryses under omrörning
  • Mjukglass– Görs på en glasssmet från tillverkarna och fryses hos försäljare i speciella maskiner. Glassen blir då mjukare än vanlig glass.
  • Gelato– Italiensk glass som görs på mjölk(inte grädde) socker och smakämnen. Är väldigt krämig i konsistensen
  • Isglass– Består av smaksatt vatten och till skillnad från sorbet så fryses denna utan omrörning.
  • Parfait– Består av grädde, ägg och frukt, tills skillnad från gräddglass så fryses denna utan omrörning.
  • Dondurma– En turkisk glass som är mycket segare än vanlig glass. Det som gör den så seg är ett mjöl som utvinnes av en speciell växt.
  • Allergivändliga glassar– Finns en mängd olika sorter där mjölkprodukterna bytts ut till soja, havre, vete eller annat vegetabiliskt.

18 svar to “Eleonores matskola del 13: Glass”

  1. camilla 17 april , 2012 den 16:24 #

    Det ör ganska knasigt hur mkt olika glass de finns egentligen:O vad är din favorit? jag kan nog inte avgöra:P mjukglass e ju otrolig gott men samtidigt älskar jag sorbet, äkta gräddglass, yoghurtglass osv:P

    hihi de va smaskens:D blev de ngt gott för dig igår till middag?:D

    hoppas du fått en riktigt bra start på veckan:D kraam

  2. Linda-Mamma till Alfred 17 april , 2012 den 16:56 #

    Ah nyttig fakta här!Mycket man inte vet;) Yes tacka reklamen på tv om den;)Ja vi har en del att stå i och hoppas mutningen fungerar på ngn iaf;)

  3. Camilla 17 april , 2012 den 18:48 #

    Okej! 🙂
    Jag gjorde macarons för en månad sen, mycket lättare än vad jag trodde att det skulle vara, eller så har man väl nån hemlig talang för sånt där. 😉

  4. Frida 17 april , 2012 den 19:54 #

    Roligt med glasstips och glassfakta! 🙂

  5. Ida 17 april , 2012 den 20:18 #

    Jag måste prova göra egen glass någon gång! Har funderat på det men det blir aldrig av;p

  6. Sofia 17 april , 2012 den 20:54 #

    Intressant. Fick precis flashbacks till dom där isglassarna mamma gjorde hemma när man var liten. Ganska gott ändå. 🙂

  7. Elena 17 april , 2012 den 20:55 #

    Bra inlägg! 🙂

  8. Leila 17 april , 2012 den 22:21 #

    Hej igen vännen,
    Det låter som en riktigt bra vecka tycker jag! Vad är det för bio som du skall se på? Jag har inte så jätte mycket inplanerat, imorgon måste jag plugga lite o har tvättstuga, o på fredag skall jag träffa mamma o umgås lite med henne 🙂 Och sen är det som sagt jobb tors + hela helgen 🙂

    Var rädd om dig nu vännen! Kramar

  9. Nadja 17 april , 2012 den 22:28 #

    Vad ska du se för bio film? =)
    I veckan blir det jobb, barnpassning, hälsa på min mamma på sjukhus och vänner.

    Var gärna med i min tävling. =)

    Kram

  10. Julia 17 april , 2012 den 22:35 #

    Sv: Ja precis, det var riktigt skönt 🙂
    Hur har din dag varit ? ^^

  11. Katarina 17 april , 2012 den 23:49 #

    Ja, om det är något jag verkligen gillar så är det just glass… Som sagt var!
    Och det är klart att du ska försöka fota magen. Om du inte gillar att ha ansiktet med, ta från halsen då. Går att få till massa fina bilder utan ansikte 🙂 Så kul att ha sen.
    Jag skulle fotat min mage mer. USCH vad jag ångrar det. Och nu blir det liksom inte fler barn i den magen.

  12. jessica 17 april , 2012 den 23:53 #

    Dessvärre är det väl sällan varken grädde eller ägg i färdiga glassar längre;) Kanske har du ett recept utan socker?? (och sötningsmedel)

  13. Felicia 18 april , 2012 den 02:22 #

    Gör mig sugen på glass mitt i natten :C

    SV: på bilderna så har jag faktiskt ingen locktång alls :C det är bara natruliga lockar när ag duschat och sivit på det ibland uppsatt med typ knut. Annars har jag typ ngn loreal locktång, eller så lockar jag med platttången om jag har tofs 😀 haha

    puss

  14. Art By Tina - Konst & Fashion 18 april , 2012 den 09:48 #

    Jag testade min nya glassmaskin igår. Kolaglass blev det. Hur gott som helst! (fast nästa gång ska jag ta lite mindre socker än vad receptet angav). Skulle dessutom vilja hitta glass-recept med lite nyttigare varianter, inte så mycket socker och fet grädde (fast som funkar i obh-nordicas icecream maker). Tips?

  15. Daniella 18 april , 2012 den 10:35 #

    Jag har provat med gelehallonfluff också men tyckte även då att det var för sött men nu när du säger det kan man minska på godiset då blir det kanske inte det 🙂 Får prova nästa gång.

  16. Patricia♡ 18 april , 2012 den 11:38 #

    Kul att få se de olika glassorterna uppspaltade såhär. Så bra inlägg!

    Absolut, havet ger verkligen lite lugn till själen. Jag bara hoppas att vädret blir lite finare..

    Jaså, ni bestämde er för att ta det som en överraskning vilket kön de är. annars ville väl du veta det innan? Vad har gjort att ni ändrat er?

    Kram

  17. Sandra- Med Pojke I Magen 18 april , 2012 den 12:12 #

    Åhh jag vill ha en glassmaskin 🙂

    SV
    Visst kommer ´han bli tuff : D Dock kommer jag nog inte handla allt.. Kanske nåt plagg.. Men får se… Ska ju till ullared i helgen, får se vad de utbudet ger 😀

  18. anniepiie 19 april , 2012 den 13:10 #

    intressant att läsa, jag älskar sorbet i alla dess smaker! 😀 hihi Hoppas att du har en bra dag och att allt är bra med dig! 🙂 Ska bläddra ner i din blogg och se vad du fick med dig hem från sthlm! 😉 Kramis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: