Leilas Franska nougat

15 Dec

Det har visst blivit lite av en grej här nu att visa veckans Leilarecept. Allt hon gör ser ju så läckert ut men alltid är det något som sticker ut. Fransk nougat är ju riktigt läckert och känns väldigt exklusivt. Att göra sin egen är ju extra roligt också och blir en fin julklapp! För visst är det extra uppskattat att komma med en ask med hemmagjort julgodis än den massproducerade asken man redan fått två av.

Fransk nougat

2.75 dl strösocker
1 dl flytande honung
1 dl glykossirap
1 dl vatten
2 st små äggvitor
0.5 dl strösocker
100 g pistagenöt (gärna riktigt grön, typ iransk)
130 g skållad sötmandel
130 g skalade hasselnötter 
Florsocker, att pudra med

Sätt på ugnen på 150 grader. Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd en stektermometer. Vispa under tiden äggvitorna och den andra mängden socker till en luftig och krämig marängsmet. Vispa inte för hårt (använd den flata vispen/blandaren i din köksmaskin). Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig. Värm under tiden pistagenötter, mandel och hela, skalade hasselnötter i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg. Ta gärna på dig diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan. Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten. Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna. Skär i bitar. Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur.

Annonser

10 svar to “Leilas Franska nougat”

  1. elsa! 15 december , 2011 den 16:38 #

    Allt bra?:D

  2. Gaymasen 15 december , 2011 den 18:45 #

    Haha eller hur. Fisk som fisk 😉 Nej usch så hemskt. ^^

  3. Elin 15 december , 2011 den 19:57 #

    ååh tack så mycket!
    Det är inte så svårt faktiskt. Ladda ner ett program som heter photoScape, så kan jag guida dig sen! ^^

    jaa, det kommer den verkligen!
    Desamma gumman!

  4. christin 15 december , 2011 den 21:05 #

    Mums mums mums! Vad fina de blev och vad duktig du är! Kram

  5. Elin [glasartad] 15 december , 2011 den 22:07 #

    Smaskens! Blir så imponerad av din ork (och skicklighet för den delen), det är hemskt vad du bakar! 😀
    Svar: Jaa, visst är de? 🙂

  6. Amanda, 15år och mamma till Jonathan 16 december , 2011 den 00:11 #

    ååh, så gott det ser ut!
    Allt på denna blogg ser gott ut! 😀

  7. Lina S 16 december , 2011 den 07:53 #

    Mmmmums 🙂

  8. Amy's piece of cake 16 december , 2011 den 10:43 #

    Slurp! 😀

  9. josefine andersson 16 december , 2011 den 11:01 #

    åh fransk nougat! jag trode inte jag gillade det, för jag mår illa av vanlig nougat, men serrri, de är ju typ o dö för 😀

    amen vissst äre 😀 haha jag brukar med göra det! har typ nästan jämt kanel i min vaniljyoghurt (a) så jag har både ett paket pepparkaksfil o ett vaniljyoghurt hemma haha!

  10. Bullmamman 18 december , 2011 den 07:16 #

    Jag skulle vilja testa att göra, är de svåra? Dock har jag nog inte tid denna jul 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: