Lussekatter

4 Dec

I veckan var jag hemma hos fina S för att julbaka. Med julmusik i högtalarna och tomtarna i fönstret kom vi i julstämning för att baka goda lussekatter och pepparkakor. Vi körde på dubbelsats lussekatter så det var inte lätt att knåda degen men många bullar blev det till slut! Pepparkakorna gjorde vi på en köpeförpackning och blev naggande goda.

Vill du kan du lätt göra saffransskorpor på dina lussekatter genom att skiva i 1-2 cm tjocka skivor och grädda i ugnen på 150 gr i ca 15 min

50 g (1.0 pkt) jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
1 st ägg
1 g (2.0 frp à 0.5 g) saffran
0.5 tsk salt
1.5 dl strösocker
ca 17 dl vetemjöl
1 st ägg
russin
 
 
(Pärlsocker)
 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt). Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter. Pensla brödet med uppvispat ägg. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.
Annonser

2 svar to “Lussekatter”

  1. Tess 4 december , 2011 den 12:43 #

    ÅH, gud så smaskigt! 🙂
    Ha en fin andra advent!

  2. Helena 7 december , 2011 den 22:35 #

    Vad gott med lussisar! Jag har också bakat det och gillar att ha pärlsocker på dem:)
    Jag testade att pensla lussekatterna med precis när de kommit ut från ugnen och det funkade kanonbra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: