Allergivänligt julgodis från Mia

20 Nov

Även allergiker ska ju få njuta av julens goda, här har ni Mias julgodis i form av lingonkola och pepparkakschoklad!

Lingonkola!

Gräddig och sötsyrliga och underbart mjuksega. Vill du variera kan du byta ut lingonen mot jordgubbar; blåbär; vinbär eller liknande favoritbär. Jag tycker däremot att ni ska testa med lingon först. För i och med att själva kolan i sig är väldigt söt (vilken kola är inte det egentligen?) så blir lingon en helt perfekt kombination! Inte för söt men heller inte för syrlig! Helt perfekta alltså!

Ca 30 kolor:
2 dl (100g) frysta och tinade lingon (eller färska vid säsong, vilket det ju inte är nu)
1,5 dl Carlshamn Luftig visp (vispgrädde)
2,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
neutral matolja till formen.
1. Klä en fyrkantig form, ca 15×15 cm, med bakplåtspapper, och smörj det gärna med lite matolja så att kolan inte klibbar fast.
2. Mixa lingonen med stavmixer eller i matberedare (eller bara gå lös på dem med en gaffel och mosa, som jag gjorde). Blanda de mixade lingonen med vispgrädden, strösockret och sirapen i en vid, tjockbottnad kastrull.
3. Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme tills termometern visar 122°C. Kontrollera konsistensen genom att göra kulprov. Rör regelbundet. Häll upp i formen och låt stelna.
4. Klipp kolan i fyrakantiga bitar och förvara i rumstemperatur.
Pepparkakschoklad!
Riktigt smakligt godis som är både lätt och snabbt gjort! Speciellt roligt att göra med småttingarna, (min systers barn i detta fall) dom tyckte det var frid och fröjd att få stå och bryta pepparkakorna i småbitar. Annars brukar jag alltid vilja göra allting själv, om jag så bakar eller vad som helst.

Ca 10-15st:
150 g mörk mjölkfri/vegan choklad
75 g torkad frukt, gärna fikon, dadlar eller russin.
ca 10 st mjölkfria pepparkakor
1. Smält chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron.
2. Hacka eller klipp den torkade frukten i mindre bitar. Bryt pepparkakorna i små bitar och rör ner torkad frukt och kakbitar i chokladen. Blanda om tills allt täcks av choklad, och klicka sedan upp konfekten i små pappersformar. Ställ i kylen att stelna och förvara kallt fram till servering.

9 svar to “Allergivänligt julgodis från Mia”

  1. Amy's piece of cake 20 november , 2011 den 18:24 #

    Älskar dina julgodisar! Har de flesta på to-do listan!
    När jag lägger upp på min blogg kommer jag att länka till din sida självklart! =)

  2. Sveriges yngsta bokblogg / Elin 20 november , 2011 den 18:45 #

    Re: Ja men visst vore det mysigt? Jag har ju bara min säng just nu, och det är lite halvtråkigt tycker jag! 🙂

  3. My Vestlund 20 november , 2011 den 21:05 #

    Söta!

  4. Patricia♡ 20 november , 2011 den 21:09 #

    Perfekt med sådana här godistips inför julen nu:D

    Haha, kan tänka mig att du längtar! Du har inte lust att mejla mig ditt mobilnummer eller så så kanske jag kan skicka iväg ett sms om jag är där på söndag?:)

    Kram

  5. christin 20 november , 2011 den 22:16 #

    Låter jättemumsigt! Fina pepparkakor du hade gjort! 🙂

  6. Sv JOrå men jag ska se till att hinna med det mesta nu i veckan 😀

  7. sara 21 november , 2011 den 08:57 #

    julgodis skulle man klämt in nån dag.. 🙂

    jag e inte helt klar med klapparna, men på god väg 😉 hehe

  8. camilla 21 november , 2011 den 09:05 #

    åå vad mysigt med bak:D själv köpte jag en burk pepparkakor hihi, mums! annars i helgen har jag tränat, vart i gbg med min kompis och tagit det lugnt 😀

    TACK 😀

    Ha en bra dag, kramar

  9. Lisen 21 november , 2011 den 14:44 #

    Verkar vara himla gott, något att prova till jul! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: