Eleonores matskola del 3: Potatis

3 Okt

 

Veckans tema är som sagt potatis och denna vecka ska vi få lära oss lite mer om olika potatisrätter och tips på hur vi kan underlätta. 

Potatis är en rotfrukt och tillhör kategorin potatisväxter. Det finns många olika sorters potatisar men vi delar oftast in dem i 3 huvudgrupper; färsk potatis, matpotatis och bakpotatis. Vi delar även in matpotatisen i mjöliga och fasta sorter.

  • Kokt potatis– Bäst passar fast potatis, koka ca 20 min beroende på storlek. Små kräver kortare tid.
  • Stekt potatis– Bäst passar fast potatis. Stek potatisen hel, i bitar eller skivor. Rå eller kokt
  • Pommes frites- Fast potatis som skärs i stavar och friteras i ca 180 grader.
  • Potatismos/pressad potatis– Mjölig potatis som mosas/pressas. Till moset kan du blanda med mjölk, smör och salt.
  • Pommes Duchesse– Potatismos med äggula som gratineras, ofta i toppar.
  • Klyftpotatis– Även kallat pommes chateau. Fast potatis som delas i båtform och ugnsteks eller friteras.
  • Stuvad potatis– Koka potatisen i mjölk och tillsätt en toppredning. Smaksätt om du vill. Bäst är fast potatis.
  • Potatisgratäng– Mjölig potatis som är tunt skivad. Varva med gräddmjölk(½grädde, ½mjölk), lök, salt och peppar. Tips! Koka potatis, gräddmjölk och lök för att gratinera i ugnen. Går snabbare och blir en krämigare gratäng.
  • Hasselbackspotatis– Fast potatis som skivas men inte rakt igenom. Häll på smör, salt, peppar och ströbröd. Baka av i ugnen i ca 40-60 min Tips! Se nedan.
  • Bakpotatis–  Bakpotatis som bakas i ugn, slå gärna in i folie så går det snabbare. Gör två snitt i form av ett kors i potatisen. Tar ca 1-2 timmar beroende på storlek.

Tips till hasselbackspotatis: Lägg potatisen i en slev och skär potatisen i tunna skivor. På ett enkelt sätt skär du inte rakt igenom!

 

Annonser

22 svar to “Eleonores matskola del 3: Potatis”

  1. Patricia 3 oktober , 2011 den 16:50 #

    Skoj att du tycket om mina nagellacks inlägg:) det är faktiskt kul att visa naglarna igen.
    Jo min helg i Småland var bra, men det är alltid skönt att komma hem igen.

    Kram

  2. Victoria 3 oktober , 2011 den 16:59 #

    Sv: Ja, det får du göra! 😀

  3. Diana 3 oktober , 2011 den 17:03 #

    Mmmm, hasselbackare var länge sedan jag åt. Det med en smördegsinbakad oxfilé och gogonzolaost, mums!

  4. Sandra 3 oktober , 2011 den 17:29 #

    Bra tips, potatis kan ju vara lite knepigt!
    Det har varit ordentligt med kalasande i sommar. 20 är en ålder att fira, så det var kul att fixa att stort party för henne.
    Absolut, man borde skratta mer 🙂
    Fikor bör man göra oftare, både gott och mysigt.

  5. elin 3 oktober , 2011 den 18:11 #

    mm, potatis är ju så gott!

  6. Barnens Hjältar 3 oktober , 2011 den 19:00 #

    Vad häftigt att du börjat med matskola 🙂

  7. Carro 3 oktober , 2011 den 19:45 #

    mm älskar hasselbackspotatis!

  8. kajsa 3 oktober , 2011 den 19:50 #

    Stuvad potatis och hasselbackspotatis är underbart gott tycker jag! 😀

  9. cilla 3 oktober , 2011 den 20:22 #

    haha fyyyyyyy, är mätt men blev hungrig igen nu! potatis är det bästa som finns. i alla former (;

    sv; du gör precis som du gör potatismos, fast du byter ut potatisen mot broccoli 🙂 eller har både potatis och broccoli. även kalasgott med blomkålsmos!

  10. Lajna 3 oktober , 2011 den 20:39 #

    Å hasselbackspotatis som är så himla mumsigt. Men shit vad längesedan det var jag åt det!

  11. toves träningsblogg 3 oktober , 2011 den 21:09 #

    Hej!
    Är så hemskt ledsen att jag varit så seg på att svara. Har varit mycket med skola och flytt till Uppsala.
    Dessutom så byter jag blogg nu.. du följer väl med?

  12. Emelie - Mamman som älskar vitt 3 oktober , 2011 den 21:14 #

    Hehe okej 🙂 ja skönt att ni kommit en bit påväg. Samma här har vi börjat packa för fullt, var i lägenheten idag å skulle skriva ett papper och hon har snart städat ut och är snäll å ger oss nycklarna senast MÅNDAG=) så ska bli så kul!!!!

    Kram!

  13. Jennie & Fröken Flis 3 oktober , 2011 den 21:27 #

    superroligt med massa matinfo tycker jag 🙂

  14. Pyrola 3 oktober , 2011 den 21:33 #

    SV: Tack snälla! 😀

    Ooooh hasselbackspotatis…. det ska jag göra i helgen! snuskigt gott!

  15. Johanan 3 oktober , 2011 den 21:55 #

    Tack!

  16. Lisa 3 oktober , 2011 den 22:18 #

    sv: hihi ja precis.

    ja nu är det inte många dagar kvar tills hundisen dyker upp ;D

  17. Siri - En personlig blogg om mode och stil. 3 oktober , 2011 den 22:32 #

    ÄLSKAR hasselbackspotatis, yummie 😀

    sv: Det känns väldigt skönt att komma hem till ett hem efter jobbet och inte bara massa måsten! Packa ner tycker jag nästan är enklare än att packa upp, då behöver man inte tänka så mycket – bara göra. Lycka till!! 🙂

  18. Anna 3 oktober , 2011 den 23:19 #

    sv: tack så mycket snygging ! : )

    ÅH jag älskar verkligen potatis, haha, ÄLSKAR !

  19. Marcus Å 4 oktober , 2011 den 07:00 #

    Mycket bra tips med potatis som jag måste börja äta mer!

    Yes, det var med skolan så det var inte jag som skulle dit själv hehe

    Kram

  20. camilla 4 oktober , 2011 den 07:22 #

    Perfekt inlägg för mig som älskar potatis haha 😀
    HAHA joo men blodpudding var okey, ingen favorit men helt klart ätbart:P
    Oj hoppas du är piggare idag?:) några speciella planer?
    Massvis med kramar<3

  21. sara 4 oktober , 2011 den 08:41 #

    oj oj hasselbacka va LÄNGESEN! mm så gott!

  22. Filippa 4 oktober , 2011 den 23:45 #

    Bilden och tipset var ju perfekt 🙂 Det är nog många som kan ta lärdom av allt du skriver, keep the good work up! Hoppas du fått en bra start på veckan, kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: