Eleonores matskola del 17: Baka smart

18 Aug

Att baka till kalas eller fest kan vara tidskrävande och knepigt att hinna med. Ofta vill man ju bjuda på många sorter och gärna hembakat. Men för att slippa stå sista kvällen med 7 sorters kakor att baka då kan du tänka jul. Då står du ju i veckor innan och bakar och förbereder. Baka smart.

  • Baka långt i förväg: Många kakor, tårtor och bullar kan du baka och förbereda långt i förväg.Istället för att baka allt dagen innan kan du sprida ut bakningen över en månad. Se nedan hur länge allt håller och hur de bäst förvarar det.
  • Planera: Sätt upp ett schema för när du ska baka och förbereda allt. Det underlättar och sparar tid!
  • Sätt ett tema på vad du vill bjuda på: På detta sätt kan du spara ner på råvarukostnaden ifall du bakar med ett begränsat antal smaker.Du kan använda samma förpackning till fler bakverk istället för att köpa en massa olika.
  • Mice en place: Betyder på restaurangspråk ”var sak på sin plats”. Läs noga receptet, ta fram alla ingredienser, väg upp och förbered redskap och annat.

Hållbarhet och förvaring:

Småkakor: Minst 3 månader i frys och 1 vecka i tätt sluten burk i rumstemperatur.

Smörkräm: Ca 3 månader i frys och 1-2 dygn i kyl.

Macarons: Ca 3 månader i frys, ca 1 vecka i tätt sluten burk med fyllning utan smör/grädde(rumstemperatur) och 1-2 dagar med en smör eller gräddbaserad fyllning.

Tårtbotten: ca 3 månader i frys och ca 1 vecka inplastad i kyl.

Färdig tårta: ca 1-2 dagar i kyl.

Bullar: minst 3 månader i frys, 1-2 dagar i tätt sluten påse i rumstemperatur.

Mjuka kakor: minst 3 månader i frys och ca 1-2 dagar i rumstemperatur.

Marsipan/ sugarpaste: uppemot 6 månader i frys, oöppnad förpackning enligt bäst före datum, öppnad förpackning några veckor i tätt sluten burk/påse i rumstemperatur.

About these ads

3 svar to “Eleonores matskola del 17: Baka smart”

  1. madelein-sexbarnsmamma 18 augusti , 2012 at 14:05 #

    Apropå baka så har maken köpt en bakmaskin, det skall bli spännande

  2. Linda-Mamma till Alfred 18 augusti , 2012 at 18:15 #

    Ja eller hur skön låt!!Vi döpte ju Alfred i kyrkan. Skall ni ha dop i kyrkan eller namngivning?
    Vi hade smörgåstårta, tårta & kaffe bara inget avancerat alls;)

  3. carrå - mamma till Isabella och Evelina 18 augusti , 2012 at 19:48 #

    Gör det den var supergod! :D. Men inget slår half baked, min favvo!, Ja precis! ja i perioder har jag tränat mkt, hade någon lätt träningsnarkromani som yngre och kunde vara ute och springa tills jag svimmade i diken nu var det dock länge sen jag tränade ordentligt. Jag är lite antingen eller. Ofatst börjar jag hårt och tränar massr i början och ledsnar lika snabbt, hahah, Du då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: